Dekorera skrivbord hemma

Det är viktigare än du tror att dekorera skrivbord. Att sätta dig ner vid ett snyggt skrivbord kan lyfta ditt humör, även på en tråkig och grå måndagsmorgon. Oavsett om du sitter vid ett litet klaffbord eller ett höj och sänkbart skrivbord bör det reflektera dig som person och kunna klicka bra med rummets övriga inredning. Här har vi några tips och knep för att du ska kunna dekorera skrivbord som passar dig på ett enkelt sätt.

6 sätt att dekorera skrivbord

Här är 6 handfasta tips som du kan använda för att dekorera skrivbord på ett sätt som är både estetiskt tilltalande, praktiskt och ergonomiskt – med allt från en bra skrivbordslampa till att hyra kontorsväxter (för den som saknar gröna fingrar, men som uppskattar växter på kontoret).

1. Börja med ett snyggt skrivbord

Du kan använda våra knep för de flesta typer av skrivbord men det är såklart enklare att dekorera om du från början har ett snyggt skrivbord. DPJ.se har ett stort sortiment av moderna skrivbord, skrivbordsskivor och stommar av olika slag så du kan skapa ett eget snyggt skrivbord anpassat för dig.

Glöm inte bort att du behöver ett skrivbord som också passar din arbetsstil och fungerar bra ergonomiskt. Långa skrivbord är snygga i sig och ger dig oerhört mycket yta för skärmar och arbetsmaterial men kan vara svårare att hålla städade och snygga än små skrivbord. Försök att hålla ditt skrivbord städat för att ge dig själv större möjligheter att vara produktiv och strukturerad i ditt arbete.

2. Skrivbordslampa och dagsljus

Investera i en bra skrivbordslampa eller satsa på ett läge som får mycket dagsljus. Under sommarhalvåret vill du placera ditt skrivbord så att du får dagsljus från en sida, undvik att ha ljuskällan rakt bakom dig. Om du skriver mycket för hand – se till att ljuset kommer från rätt håll, högerhänta ska ha ljusinsläpp från vänster och vice versa. Under vinterhalvåret är det desto viktigare med bra skrivbordsbelysning.

Den som vill kunna fokusera på sitt arbete behöver en bra skrivbordslampa. På DPJ.se kan du säkert hitta en klassisk skrivbordslampa som kan passa bra till de flesta inredningar. Om du väljer en skrivbordslampa som är dimbar kan du anpassa ljuset efter dagen och humöret. Välj skrivbordsbelysning som är praktiskt, men också snygg!

3. Hyr kontorsväxter

Växter ger en färgklick till skrivbordet samt tillför både liv och bättre luft på kontoret. Om du vill ha mycket växter på kontoret blir det snabbt värt att, i stället för att själv köpa växter till kontoret, hyra kontorsväxter. SOL.se är ett företag som kan sköta det mesta inom kontorsservice men även hantera kontorsväxter. När du hyr kontorsväxter ingår det även att företaget kommer förbi och sköter vattningen.

Om du vill sköta dem själv kan det vara värt att dekorera skrivbordet med växter som är enkla att ta hand om. Svärmorstunga (hasselforsgarden.se), paradisträd (expressen.se) eller gullranka (odla.nu) är väldigt enkla växter att ta hand om själv och de kräver inte mycket vatten utan kan lämnas några dagar (ett par veckor för paradisträdet) utan problem. Varför inte dekorera skrivbordet med någon av dessa nämnda gröna skönheter?

4. Använd färg

Det är lätt att moderna skrivbord och arbetsplatser blir monokroma och trista. Du kan med fördel bryta av det genom att tillsätta en färgklick. Du behöver inte mycket färg för en stor förändring av hela din arbetsplats, men försök att hålla dig till mjukare färgtoner. En kontorsväxt i hörnet eller ett fotografi i ram med en brytande färg går långt både på stora och små skrivbord.

Andra dekorationer som kan göra mycket för rummets färgsättning är exempelvis en fondvägg. Det kan antingen vara en enfärgad vägg som skiljer sig från de andra eller varför inte en fototapet framför skrivbordet. Shortcut.se har skrivit en bra artikel på ämnet om färgers påverkan.

5. Ha stilar och tema i åtanke

Ett tema eller en utarbetad stil kommer du långt med när du ska dekorera din arbetsplats. Kanske kan ett havs- eller strandtema med dekorativ inredning i runda former samt ljusa och varma toner vara rätt för dig. Eller kanske en modern stil med skarpa vinklar, matta färger och minimalistisk dekor passar din personlighet bättre, valet är fritt.

Det gör inget att ditt kontorstema bryter mot övriga hemmet då ett separat tema kan hjälpa dig att skapa en egen miljö för ditt arbete. Det ger dig ett tydligt avbrott mellan arbetsmiljö och hemmamiljö, vilket kan göra mycket för din produktivitet.

6. Dekorera skrivbordet minimalistiskt

Du borde inte täcka ditt skrivbord med dekoration eller prylar. Skrivbord som inte har så mycket på sig får den lilla dekoration du använder att sticka ut mycket mer och hjälper dig på vägen till ett snyggt skrivbord.

Ett skrivbord som är minimalt dekorerat skapar också ett bättre arbetsflöde genom att göra skrivbordet lättare att hålla fritt från papper och annat. Harvard Business Review hävdar att med ett stökigt skrivbord lägger du upp till 2 timmar i veckan på att leta efter ditt arbetsmaterial.

Dekorera små kontor

Det är inte alltid du har plats eller möjlighet att ha en dedikerad kontorsplats i hemmet. Då behöver du alternativ där du kan ställa upp en arbetsplats i ett annat rum på ett enkelt och snabbt sätt. Läs gärna mer om detta på vår sida om att inreda ett litet kontor.