Vilorum på arbetsplatsen

Ett vilorum, även kallat vilrum, är avsett för återhämtning under arbetsdagen. Ett utrymme för avkoppling skapar en trivsam och stressfri plats där medarbetare kan ladda om och återvända till sina arbetsuppgifter med ny energi. Här tar vi reda på varför det är viktigt att ha ett vilorum på arbetsplatsen.

Vad är ett vilrum?

Ett vilrum är en speciell plats på arbetsplatsen avsedd för avkoppling och vila. Det är en viktig del av arbetsmiljön som syftar till att ge medarbetare möjlighet att ta korta pauser och koppla av under arbetsdagen.

Är det krav på att ha ett vilrum på arbetsplatsen?

Ja, det finns krav på vilrum där det arbetar minst 50 anställda. Det ska vara utformat för att ge möjlighet till avkoppling och vila för medarbetare när det behövs under arbetsdagen. Kraven på vilrummet inkluderar faktorer som belysning, möblering, ljudnivå och ventilation för att skapa en lämplig och avslappnande miljö.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Arbetsmiljöverket har specificerat kraven för vilroum i sina föreskrifter om arbetsplatsens utformning. Det är viktigt att arbetsgivare följer dessa föreskrifter för att säkerställa en god arbetsmiljö och välmående för sina medarbetare.

Tips för att inreda vilorum

Ett välutformat vilorum kan bidra till ökat välmående, produktivitet och arbetsglädje. Genom att skapa en lugn och behaglig atmosfär i rummet kan arbetsgivare främja medarbetarnas hälsa och välbefinnande. Nedan följer några tips för att inreda rummet på ett effektivt sätt.

1. Bekväma möbler och layout

För att skapa ett avkopplande vilrum är det viktigt att välja bekväma möbler. Använd ergonomiska stolar och soffor som stödjer kroppens naturliga position. Placera möblerna så att de inbjuder till avkoppling och samtal. En bra layout främjar naturlig rörelse i rummet.

2. Lugna inslag

Välj färger som främjar avslappning, som blått eller grönt. Dessa färger skapar en lugn atmosfär. Integrera naturinspirerade element i designen, som växter eller naturskildringar, för att skapa en harmonisk miljö. Använd ljuddämpande material för att minska buller och skapa en tyst och avkopplande atmosfär.

3. Belysning

Använd dimbar belysning som kan anpassas efter behov och tid på dagen. Mjuk och dämpad belysning skapar en avslappnande atmosfär. Se till att det finns tillräckligt med naturligt ljus genom fönster. Använd gardiner eller persienner för att reglera ljusinsläppet. Variation i belysningen, inklusive taklampor, golvlampor och bordslampor, kan skapa olika stämningar i rummet.

4. Personliga inslag och avskildhet

Ge medarbetarna möjlighet att lägga till personliga detaljer i rummet för att göra det mer personligt och hemtrevligt. Skapa små avskilda områden inom vilrummet med hjälp av skärmar eller gardiner för dem som behöver mer avskildhet.

5. Avkopplingsmöjligheter och teknikfri zon

Erbjud olika avkopplingsmöjligheter, inklusive böcker, tidningar, musik och avslappningsövningar, så att medarbetarna kan koppla av på sina egna villkor. Skapa en teknikfri zon där användning av mobiltelefoner, datorer eller andra teknikprylar inte är tillåten för att skapa en fristad från arbetsuppgifter.

6. Renlighet och underhåll

Se till att vilrummet är rent och väl underhållet. Regelbunden städning och skötsel av möbler och inredning är viktigt för att skapa en trivsam miljö. Håll även ordning på förbrukningsmaterial som papper, vävnader och rengöringsprodukter.

Positiva effekter på arbetsplatsen

Förbättrad produktivitet

När anställda får möjlighet att vila under arbetsdagen kan de återhämta sig från trötthet och öka sin energinivå. Detta resulterar i en ökad arbetskapacitet och förmåga att utföra uppgifter effektivt. En utvilad arbetskraft kan också hantera komplexa uppgifter mer effektivt.

Förbättrad hälsa och välmående

Stress och överansträngning kan leda till hälsoproblem och påverka det allmänna välmåendet. Genom att erbjuda ett vilorum ges anställda en möjlighet att slappna av och minska stressnivåerna. Detta kan leda till bättre mental och fysisk hälsa.

Minskad trötthet

Trötta och överarbetade anställda är mer benägna att göra misstag och fatta felaktiga beslut. Genom att tillhandahålla ett utrymme för vila kan arbetsgivaren minska risken för arbetsrelaterade olyckor och felaktiga handlingar.

Bättre arbetsmiljö

Ett vilrum visar att arbetsgivaren värdesätter de anställdas välbefinnande och komfort. Det skapar en positiv arbetsmiljö där anställda känner sig omhändertagna och uppskattade, vilket i sin tur kan öka arbetsglädjen och teamets samarbete.

Minskad sjukfrånvaro

Genom att erbjuda en plats för anställda att vila när de inte mår bra kan arbetsgivaren bidra till att minska sjukfrånvaron. Anställda som har möjlighet att återhämta sig på arbetsplatsen är mindre benägna att drabbas av exempelvis utmattningssyndrom.

Förbättrad koncentration

Kort vila kan förbättra koncentrationen och den kognitiva förmågan. Detta är särskilt viktigt för arbetsuppgifter som kräver noggrannhet och fokus, och det kan öka arbetsprestationen.