Renovera tvättstuga

Här finns tips för dig som står inför projektet att renovera tvättstuga eller att bygga tvättstuga från grunden. Få råd om vilka aspekter du bör överväga för en fungerande tvättstuga samt rekommendationer om var du får tag i helentreprenad som kan hjälpa till med både mindre och större projekt. Innan du ger dig på att bygga eller renovera tvättstuga bör du gå igenom listan för att säkerställa dina behov samt ta reda på vilka regler som gäller.

Renovera tvättstuga i första hand

Om du kan så rekommenderar vi att du först och främst tittar på att renovera din tvättstuga i stället för att göra om den från grunden. Du kan spara mycket pengar på att slippa göra om tätskiktet och det gör också att hela upprustningen av tvättstugan går mycket snabbare.

Om du vill försöka renovera din tvättstuga själv måste du vara försiktig och se till så att du inte skadar tätskikt eller ledningar vid renoveringen. Du måste under processen också avgöra om tätskiktet och golv och väggar är i bra skick nog för att det ska räcka med att renovera tvättstugan. På tvattstuga.se kan du läsa mer om processen för att renovera en tvättstuga. Där kan du också få fler tips och en kostnadsfri konsultation om hur du ska gå till väga och om du väljer att ta in en entreprenör så finns de nära till hands. Tänk på att vissa arbeten med att renovera tvättstuga kan kräva ett fackmannamässigt utförande.

4 tips för en praktisk tvättstuga

För att skapa dig en praktisk tvättstuga efter renoveringen har vi tagit fram några tips som kommer att hjälpa dig på vägen genom design-processen:

tips 1

Bekväm arbetshöjd

Även om det bara tar några sekunder varje gång att lasta in och ut ur tvättmaskin och torktumlare är det viktigt att du har en bra arbetshöjd. När all tvätt är blöt väger den mycket och du kan göra dig illa om du lyfter fel. Det är inte heller särskilt kul att ligga på knä när du sträcker dig in i maskinen efter den där strumpan som fastnat i trumman. Bygg upp tvättmaskinen och torktumlaren på en sockel så de kommer upp en bit från golvet, det ger dig en mycket bättre arbetshöjd.

tips 2

Gott om hängning & förvaringsutrymme

Förvaringen handlar inte bara om att ha tvättkorgar för smutstvätt så det räcker. Med gott om förvaring i din tvättstuga kan du förvara dina textilier enkelt direkt efter tvätt. Du borde också planera in att skapa yta för att hänga mer tvätt. Många textilier mår mycket bättre av att hängtorka än att köras i torktumlare.

tips 3

Generösa avlastningsytor

Många avlastningsytor i bra arbetshöjd gör tvätten mycket lättare. Det finns alltid något som ska göras; en knapp som ska sys, en fläck som ska gnuggas, eller bara någonstans att sätta ner den tunga tvättkorgen. Om du kan göra allt detta i tvättstugan utan att ställa det på golvet eller leta upp ett annat bord går hela processen mycket snabbare och lättare.

tips 4

En bra tvättho

Det är väl värt att skaffa sig en rejäl tvättho till tvättstugan. En anpassad tvättho där du kan hantera handtvätt eller grovtvätt sparar dig mycket strul i slutändan. Tvätthoar behöver inte längre vara en hel tvättbänk i rostfritt. Det finns många tvätthoar som går att fälla ner i en snyggare och bänkskiva.

Bygga tvättstuga med helentreprenad

Om du vill bygga en ny modern tvättstuga hemma i stället för att renovera är processen ungefär densamma. Men om du behöver göra om tvättstugan från grunden och byta tätskiktet är det bra om du har en entreprenör eller projektledare som vet vad de sysslar med och som har många år i branschen av att bygga tvättstuga. Lösningar som du annars kanske inte tänkt på kan vara en del av deras rutin. Om du behöver bygga tvättstuga i Stockholm, Göteborg eller Malmö med omnejd kan vi varmt rekommendera att du besöker tvattstuga.se. Där kan du få en kostnadsfri konsultation om att bygga tvättstuga i ditt hus eller bostadsrättsförening.

Renovera & Bygga Tvättstuga – Regler

Boverket kräver att rum och ytor så som tvättstuga har ett tätskikt på golvet som är uppdraget 100mm på väggarna. De rekommenderar också starkt att det finns en golvbrunn i rummet eller att du förklarar ditt val som måste vara minst lika bra som en golvbrunn i rummet. Det kan räcka med golvbrunn i direkt anslutande rum om det finns ett tätskikt som går mellan rummen. När du ska renovera eller bygga tvättstuga är det viktigt att du följer de regler som styr annars kan du få stora problem med exempelvis försäkringsbolag om något skulle hända.